Interview: Caitlin Long en David Kinitsky op crypto’s grote overwinning met Kraken Financial bank charter…

Avanti CEO en Kraken Financial Managing Director bespreken de progressieve stappen van Wyoming in blokketenregulering.

De in San Francisco gevestigde crypto-ruilhandel Kraken is het eerste cryptocurrencybedrijf geworden dat een charter ontvangt om als bank in de Verenigde Staten te opereren. Wanneer dit wordt gezien als onderdeel van een grootschalige verschuiving in de regelgeving die crypto in de hoofdstroom kan brengen, kunnen de gevolgen nog groter zijn.

Kraken Financial, de nieuwe bank van de firma, is gevestigd in Cheyenne en kreeg groen licht van Wyoming op 16 september als een special-purpose deposito-instelling (SPDI) – een bank die zowel deposito’s als bewaarnemingsactiva kan ontvangen.

„Voor Wyoming is dit een economisch ontwikkelingsinitiatief“, vertelde oprichter en CEO van Avanti, Caitlin Long, aan Cointelegraph in een gezamenlijk interview met David Kinitsky, Managing Director van Kraken Financial.

Avanti is een ander crypto-first bedrijf dat op zoek is naar goedkeuring om een bank te runnen, hoewel het nog niet het wettelijke startsein heeft gekregen. „Wyoming wil zijn economie diversifiëren om banen en kapitaal – en inkomsten – van buiten de staat binnen te halen,“ zei hij lang. „Het handvest van Kraken is de eerste van wat Wyoming hoopt zijn vele,“ merkte ze op, met vermelding van dat meer dan 1.000 bedrijven zich tot de staat hebben gewend om zijn fintech-vriendelijke regelgevende kader te benutten.

„,,Wyoming heeft ook een groot werk van het vormen van deze openbare/particuliere coalitie gedaan om slim op de industrievraagstukken te worden,“ toegevoegde Kinitsky.

Twee crypto-bedrijven die verschillende behoeften dienen

Kraken ging naar buiten met zijn goedkeuring van het handvest op 16 september. Hoewel het bedrijf de eerste is die officiële goedkeuring krijgt, dook Avanti in februari 2020 te veel fanfare op binnen de industrie, die ook een charter wil ontvangen, zij het met een andere rol.

De twee entiteiten concurreren in sommige opzichten, maar niet direct. „Iedereen concurreert, juist – en zeker wij gaan concurreren op een bepaald niveau, daar is geen twijfel over mogelijk, maar ik zou willen voorstellen dat, op dit moment, onze product sets en klantensegmenten meer verschillend zijn dan ze vergelijkbaar zijn,“ legde Kinitsky uit.

„Kraken is hoofdzakelijk consumentgericht, Avanti is uitsluitend institutioneel en vermogend georiënteerd, dus er is echt heel weinig overlap in onze gerichte klantenkring,“ zei ze lang. „Avanti is niet van plan om een beurs te worden,“ voegde ze eraan toe. „Er zijn bepaalde dingen waar we met Kraken aan werken, waar Kraken Avanti misschien kan helpen en waar we misschien samen kunnen werken aan een aantal consumentenaspecten van Avanti’s bedrijf, juist omdat we de consument niet bedienen – dat kunnen we niet“.

Het streven naar een gemeenschappelijk doel…

Ondanks hun verschillen hebben beide bedrijven de basis gelegd voor de toekomst van een gezonde, niet-verstikkende cryptoregulering. Men zou de aanpak kunnen omschrijven als „co-opetitie“; het samenwerken op hetzelfde moment als het concurreren, waarbij beide entiteiten hun unieke streven naar een gemeenschappelijk doel op het gebied van regelgeving nastreven.

„Het charteren van een Wyoming SPDI is een keerpunt voor de crypto-industrie in de VS, juist omdat tot op dit moment Bitcoin Billionaire-bedrijven de toegang tot het betalingssysteem van de Federal Reserve werd ontzegd,“ zei men lang. „Alleen banken hebben toegang tot het betalingssysteem van de Federal Reserve, en tot op heden kon een crypto-bedrijf geen bank zijn,“ legde Long uit. „Nu is een crypto-bedrijf een bank, en gefeliciteerd met Kraken.“

Kinitsky voegde eraan toe dat zowel Kraken als Avanti op dit moment stappen zetten die de hele industrie zullen helpen. „Alleen banken kunnen contact maken met de belangrijkste onderdelen van onze nationale betalingen en andere bankgerelateerde infrastructuur,“ legde hij uit. „Als je een brede, breed opgezette financiële dienstverlener wilt zijn, moet je direct toegang hebben tot die infrastructuur.“

Een veranderend financieel landschap

Sinds de oprichting, meer dan tien jaar geleden, heeft de cryptocurrency en blockchain beweging een snelle verandering in technologie en financiën mogelijk gemaakt. Hoewel het langzaam aankomt op een inhaalslag, zetten de regelgevers in de VS eindelijk parameters in om een voorzichtige groei te stimuleren. In juli keurde het Office of the Comptroller of the Currency (OCC) bijvoorbeeld crypto custody goed door federaal gecharterde banken.

„We zitten in een interessante periode in de financiële dienstverlening in het algemeen, waar we de samensmelting zien van de digitale activa-industrie met de traditionele financiële diensten van Fintech“, aldus Kinitsky. „Bankieren is een soort van de grootvader van hen allen in termen van gereguleerde financiële diensten. Dit is waarom de SPDI zo interessant is,“ voegde hij eraan toe. „Het stelt ons in staat om te binden en te spelen over dat landschap – over digitale activa, fintech en traditionele financiële diensten binnen een bancair kader.“

Is bankieren de lijm die het systeem bij elkaar houdt en de meeste financiële transacties faciliteert, vroeg Kinitsky zich af, of is bankieren de basislaag waarop alle financiën zijn gebouwd? Volgens hem moet het bankwezen nog in de crypto- en fintech-ruimte breken, net als de rest van de financiële wereld. „,,U ziet ook de kruiswinden tussen agentschappen, zowel op een federaal als staatsniveau,“ hij voegde toe, verwijzend naar de recente verklaring die door OCC als duidelijkheid meer dan verandering wordt verstrekt. „Dat is slechts een stuk,“ zei hij, toevoegend:

„Er is geen specifiek kader op dat OCC of nationaal niveau voor een digitale activa-gerichte bank of een andere instelling. Er is geen specifiek toezichtsprogramma. Dit zijn dingen die Wyoming veel tijd heeft besteed aan het investeren in en is een van de aantrekkelijke kenmerken van de SPDI, en ik ben er vrij zeker van dat verschillende staten en nationale organisaties vrijelijk gaan lenen van het kader van Wyoming“.

Ik ben het al lang eens met Kinitsky, en ik heb nota genomen van Wyoming’s 27 maanden durende reis naar de eerste gereguleerde crypto-bank. „Dit is geen kortetermijnproject,“ zei ze. „Het heeft veel werk gekost om tot dit punt te komen.“ Long zelf was diep betrokken bij het helpen aandringen op de Wyoming regelgeving. Ze was mede-oprichter van de Wyoming Blockchain Coalition, en werd benoemd tot de Blockchain Task Force door gouverneur Matt Mead en gouverneur Mark Gordon.

Na de teleurgestelde verwachtingen van 2017, waarin de Eerste Munt een retail-investeerder waanzin in de crypto-industrie ontlokte, stapten de regelgevers in en zagen ze een behoefte aan strengere beperkingen voor de sector. Volgens critici heeft enige regelgeving de innovatie in de kiem gesmoord, hoewel Wyoming zich heeft ingespannen om het beste van twee werelden te bieden – bescherming door middel van regelgeving, maar ook de vrijheid om innovatie te laten floreren.